PFF : U PODGORICI FILMSKE PREMIJERE SA SVJETSKIH FESTIVALA

NVU Podgorica film festival, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, organizuje festival igranog filma u Podgorici, koji će se ove godine održati u periodu od 3. do 8. decembra, u Crnogorskom narodnom pozorištu.

U utorak počinje 4. Podgorički filmski festival

 Četvrto po redu izdanje Podgorica film festivala dugometražnog i kratkometražnog igranog filma počinje 3. decembra u Crnogorskom narodnom pozorištu, a tokom šest dana filmske smotre biće prikazano preko 25 renomiranih ostvarenja.

Program festivala koji ove godine donosi čak 14premijera, bogat je filmovima koji dolaze sa svjetskih festivala – iz Kana, Berlina, Venecije, Toronta, Roterdama, Sarajeva. Projekcije će biti prikazivane na Velikoj i Studio sceni CNP-a, dok će svakodnevne panel diskusije sa filmskim umjetnicima biti organizovane od 4.12. do 8.12. u podne, u hotelu Centre ville.

Festival će otvoriti film “O beskonačnosti”, Roja Andersona, a premijerno u Crnoj Gori biće prikazan novi film Romana Polanskog “Optužujem”, 6. decembra u CNP-u.Takođe, jedan od najatraktivnijih domaćih ostvarenja, film “Ajvar” biće prikazan drugog dana festivala. Nakon filma, publici će se obratiti i glavni muški lik, jedan od najvećih srpskih glumaca srednje generacije Sergej Trifunović.

Organizatori festivala, NVO Podgorica film festival i Crnogorska Kinoteka, ove godine će biti domaćini specijalnom gostu-Manuelu Albertu Klarou, čileansko-danskom direktoru fotografije, te će program ”Retrospektiva” biti posvećen upravo njemu.

Ovaj svjetski priznati snimatelj radio je kao direktor fotografije na  jednom od najpopularnijih filmova prošlog PFF-a “The house that Jack built”. Klaro je sa Lars von Trierom radio i na filmovima “Melancholia” i “Nymphomaniac” koji će takođe biti prikazan i na festivalskim projekcijama, a koji su osvojili brojne prestižne nagrade.

Podgorica film festival, zasnivajući se na međunarodnoj saradnji i razumijevanju među različitim kulturama, fokusiran je na promovisanje djela filmske umjetnosti i na podsticanje razvoja domaće i strane kinematografije i kreativnih industrija. Naša misija je da animiramo poklonike filma i novu, mladu filmsku publiku.

U susret PFF-u, u ponedeljak 2.decembra, biće održana izložba “70 godina crnogorske kinematografije”, u CNP-u u 20:00h.

PROGRAM FESTIVALA  

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *