OPET KREĆE SAJAM!

Opet kreće proljeće, a sa njim i sajam knjiga – mogla bi glasiti parafraza poznate dječije pjesme, adekvatna aktuelnom momentu, kada sa nestrpljenjem iščekujemo početak 14. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja. Pred nama je nedjelju dana u kojima će i dječija književnost, te književnost za odrasle, stručna literatura, publisictika, ali i izložbene postavke na nekoliko zanimljivih tema učiniti da naš Glavni grad – makar nakratko – u potpunosti diše širokim, knjižnim njedrima.

Ovogodišnji, četrnaesti Sajam koncipiran je tako da zadovolji različite čitalačke afinitete, ni u jednom segmentu ne stavljajući kvantitet ispred kvaliteta. U tom duhu može se čitati i slogan manifestacije: „Ne vjerujte svemu što pročitate na internetu“. U vremenu kada se informacione tehnologije nameću kao uporna konkurencija knjizi, sa svojim novim, viralnim i hibridnim žanrovima, nastojimo da Sajmom ukažemo na neprolaznu vrijednost ispisane hartije, na činjenicu da je knjiga, u formi kakvu je uz manje promjene poznajemo stotinama godina unazad, i dalje neprikosnoven nosilac ljudskog saznanja. Vremena se mijenjaju, mnoge stare stvari nestaju i mnoge nove isplivavaju iz ubrzanog transformisanja civilizacije, ali knjiga ostaje i opstaje, potvrđujući da joj nema alternative, da je je nedodirljiva u svojoj višestrukoj važnosti.

Svjesni svega rečenog, afirmaciji knjige i ovoga samo puta pristupili sa posebnom pažnjom. Na stotinak štandova biće izloženi najaktuelniji naslovi po promotivnim cijenama, ali i pregršt vrijednih knjiga iz raznih oblasti i epoha. Takođe, ugostili smo pisce iz Crne Gore i regiona, čije knjige ubiraju pozitivne kritike na brojnim eminentnim adresama. S našim posjetiocima družiće se dobtinik NIN-ove nagrade Vladimir Tabašević, zatim Faruk Šehić, Zoran Ferić, Jelena Lengold, Enes Halilović, Miraš Martinović, Damir Karakaš, Barbara Delać, Aleksandar Bečanović, Edin Smailović i mnogi drugi. Istakli bismo i imena visoko pozicionirana u svijetu izdavaštva i književnog uređivanja: Kruno Lokotar, Gojko Božović i Zoran Hamović. A budući da je književnost po svojoj prirodi bliska drugim umjetničkim vrstama, ugostićemo Predraga Ličinu, pisca i reditelja čiji filmski hit „Posljednji Srbin u Hrvatskoj“ puni filmske hale širom regije.

Posljednjih nekoliko godina Sajam je prepoznat i kao mjesto prvoklasnih izložbi iz oblasti nauke, fotografije i likovnog stvaralaštva. Ovog puta, jedan od najvažnijih programa nastao je kao rezultat saradnje s Narodnim muzejom Crne Gore. Riječ je o postavci „Velikani među vama“, u sklopu koje će poseban segment sajamskog prostora biti ispunjen reprodukcijama slika velikana crnogorske likovne umjetnosti: Dada Đurića, Aca Prijića, Branka Filipovića Fila, Petra Lubarde i mnogih drugih. Posjetioce će nesumnjivo privući i izložba Ambasade Republike Italije u Crnoj Gori, Narodne biblioteke Budve, kao i Federativnog biroa za štampu i sredstva masovne komunikacije Ruske Federacije, s kojim smo ove godine ostvarili posebnu saradnju na polju umrežavanja izdavačkih potencijala dviju zemalja.

Zanimljive programe pripremili smo u saradnji s našim brojnim partnerima: Ministarstvom prosvjete, Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica, Centralnom nacionalnom bibliotekom „Đurđe Crnojević“, Zavodom za školstvo, privatnim predškolskim ustanovama, Centrom za strane jezike i prevođenje „Double L“, Bošnjačkom kulturnom zajednicom, Fondacijom za promovisanje nauke PRONA i drugim.

Sajam će biti svečano otvoren večeras ceremonijom koja počinje u 19 časova. Na njoj će biti upriličeno obraćanje nekoliko govornika, nastup mažoretki iz Herceg Novog, te prigodan koktel. Narednih dana, sve do četvrtka 11. aprila, manifestacija će raditi punim kapacitetom – od 10 ujutru pa do 21:30 uveče. Nadamo se da će simbolična ulaznica od jedan euro biti dodatan motiv ljubiteljima knjige da u velikom broju, kao i svake godine, okupiraju sajamske ulice nazvane po velikanima crnogorske književnosti.

Dobro došli na 14. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja! Knjige i pisci vas čekaju!

SPISAK IZLAGAČA 14. MEĐUNARODNOG PODGORIČKOG SAJMA KNJIGA I
OBRAZOVANJA
– CID
– UNIREKS
– CANU
– DRŽAVNI ARHIV
– AMBASADA ITALIJE
– NARODNA KNJIGA
– EDICIJA
– BIBLIOTEKA ZA SLIJEPE
– NVO „ORIJENT“ BAR
– UMHCG
– CENTRALNA NACIONALNA BIBLIOTEKA „ĐURĐE CRNOJEVIĆ“
– ALMANAH
– INŽENJERSKA KOMORA CRNE GORE
– S PRESS
– JU MUZEJI I GALERIJE
– AMBASDA BUGARSKE
– PREPOROD
– LEGO
– CEKUM
– AMBASADA RUMUNIJE
– NARODNA BIBLIOTEKA BUDVE
– BEOGRADSKI SAJAM
– PAN GRAF
– NAKLADA MATE
– GRADSKA KNJIŽARA
– PČELICA JUING
– OTVORENA KNJIGA
– ARHIPELAG
– KONTRAST IZDAVAŠTVO
– SLUŽBENI LIST
– PARTENON
– ZAVOD ZA UDŽBENIKE BEOGRAD
– ŠTAMPAR MAKARIJE
– ZAVOD ZA UDŽBENIKE I NASTAVNA SREDSTVA – PODGORICA
– NOVA KNJIGA
– AKIA MALI PRINC
– OKTOIH
– MATICA CRNOGORSKA
– DERETA
– RUBIKON
– RIJEČ BOŽIJA/ŽIVA RIJEČ
– JUMEDIA MONT
– NARODNI MUZEJ
– CEPELIN
– BOŠNJAČKA KULTURNA ZAJEDNICA
– UDRUŽENJE IZDAVAČA I KNJIŽARA CRNE GORE
– RAZNI IZDAVAČI
– MINISTARSTVO PROSVJETE
– ISLAMSKI CENTAR
– UNIVERZITET MEDITERAN
– UNIVERZITET DONJA GORICA
– UNIVERZITET CRNE GORE
– NARODNI MUZEJ
– UDRUŽENJE PREDŠKOLSKIH USTANOVA
– TURISTIČKA ORGANIZACIJA HERCEG NOVI
– MASA
– NA JEDAN DAN
– PRESS
– PRAVNI EKSPERT

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *