“MEDITERAN” DRAGANA KARADŽIĆA U RIZORTU ONE&ONLY

One&Only Portonovi nastavlja umjetnički ciklus izložbom nagrađivanog crnogorskog slikara

Kao dio ciklusa “Artist Series”, u srijedu, 1. juna će u galeriji One&Only Portonovi rizorta u Herceg Novom biti otvorena samostalna izložba poznatog crnogorskog slikara Dragana Karadžića.

Dragan Karadžić je rođen u Petnjici, opština Šavnik, 9. aprila 1950. godine. Diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Nikšiću, nakon čega je završio a potom i magistrirao na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu. Kao stipendista francuske Vlade, završio je specijalizaciju na Academie des beaux-arts u Parizu kod profesora Žaka Jankela. Član je ULUCG-a od 1977. godine, CANU od 1996. godine, a od 1990. godine radi na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Samostalno je izlagao na 59, a kolektivno na više od 390 izložbi (slika, crteža, fotografija) u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je 23 nagrade, među kojima su Trinaestojulska nagrada Republike Crne Gore, Nagrada Milunović, Stijović, Lubarda, te mnoga priznanja, poput Plakete sa statusom istaknutog kulturnog stvaraoca 2010. godine, te Specijalnog priznanja za ivanredno umjetničko dostignuće na 42. Bijenalu crteža, Svjetske galerije crteža Osten, Skoplje.

 

Pokazalo se da je on jedan od najzanimljivijih slikara koje sam ikada sreo, a znam ih dobar broj. Slike koje pokrivaju zidove njegovog ateljea, i druge koje vadi sa raznih hrpa, nose naslove kao: „Prag”, „Samoća”, „Poredak stvari”, „Svetla savest”, „Dinamika duha”, „Plava sećanja” … One su pune energije i svetlosti, sazdane od paralela, slojeva, granica i fraktura, znakova, tragova, odjeka i svetlosti” , napisao je o Draganu Kenet Vajt u svojoj knjizi „Gvidova Mapa”.

Kroz „Arist Series“, One&Only Portonovi rizort će tokom sezone ugostiti 5 crnogorskih umjetnika koji će na taj način svoje stvaralaštvo predstaviti kako gostima hotela tako i široj publici koja posjeti rizort.

 

Veoma nas raduje otvaranje izložbe renomiranog slikara kao što je Dragan Karadžić u našem rizortu. Crna Gora i njeni ljudi su naša velika inspiracija – tu jubav prema zemlji i njenoj kulturi želimo da usadimo i našim gostima, a djela g. Karadžića iz serije „Mediteran“ savršena su za prenošenje ove poruke”, kazala je Tesa Gorman, generalna menadžerka rizorta.

Ciklus “Artist Series” se organizuje u saradnji sa crnogorskom galerijom Pizana.

Izuzetno mi je što nastavljamo saradnju sa ultra-luksuznim rizortom One&Only Portonovi. Kroz cjelokupni ciklus, još jednom ćemo pokazati i potvrditi da umjetnost širi naše poimanje svijeta u svim njegovim pojavnim oblicima”, kazala je Ljiljana Milošević, direktorica galerije Pizana.

Izložba će biti otvorena za javnost svakog dana u periodu od 1. do 30. juna, u rizortu One&Only Portonovi.

Za više informacija, pozovite +382 31 691 001.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *