MEDIN ZVEROTIĆ – NAJMLAĐI ČOBANIN U BIHORU

U vremenu kada su djeca postala zavisna od kompjutera, telefona i tehnologije, postoje i ona druga kojima je priroda izvor i način života… Upoznajte dječaka Medina koji je najmlađi čobanin u Bihoru, a možemo slobodno reći i u Crnoj Gori

Ciglenska planina, Zećirovo brdo, Babina dolina, Povaljani orasi, Dolovi…sve su to lokaliteti u petnjičkoj opštini koje jedan vrševski dječak obiđe sa svojim stadom koje broji oko 150 ovaca.

Taj mali čobanin velikog stada Medin Zverotić iz Vrševa, učenik je petog razreda OŠ Vrševo-Azane.  Povremeno mu otac pomogne oko čobanstva, ali vjerni drugovi i partneri u ovom odgovornom poslu su mu dva šarplaninca, Šapi i Gringosa.

“Imam ja i Gacuna, ali njega ne puštamo, on hoće da izjede”, veselim dječjim glasom priča nam Medim Zverotić ponosno ističući kako ga Šapi i Gringos prate u stopu i kako se osjeća sigurno sa njima dok čuva stado ovaca.

Ovaj mali Bihorac od ranog jutra zna svoje zadatke i radosno i hitro ih obavlja. Naravno, škola je prioritet i odličan je učenik. “Dođem iz škole, prvo uradim domaći pa tek onda izlazim da pomognem svojima oko stoke”, kaže Medin.

Topla odjeća i dobra volja su tu i on ne propušta priliku da vodi računa o životinjama. Ovaj dječak iz Vrševa sa svojih osam godina već ima jasno zacrtan put kako će da se bori kroz život u budućnosti, budući da je već sada shvatio neke životne zadatke ozbiljno.

Ono što ga odvaja od svojih vršnjaka to je da je već sada ovladao tehnikom vozača. Golf I, Golf II, džip a po potrebi, na sigurnom terenu, sjedne Medin i za volanom traktora i vješto upravlja sa njime.

„Počeo sam da učim da vozim kada sam imao pet godina, a sa šest sam sve znao da vozim“, priča nam Medin koji je iskoristio priliku da se pohvali da stiže da bude instruktor svojoj sestri i snahi.

„Učim njih dvije da voze. Sve im lijepo objasnim. Sestru sam skoro naučio a snahu neću više. Sestra me sluša a snaha neće. Neka je muž uči, njega će morat da sluša“, kaže Medin, tačno i precizno nam pojašnjavajući korake instruktaže tokom obuke svoje sestre i snahe.

Medinov način odrastanja je učinilo njega vrlo odgovornim, kako za sebe, tako i za druge. Njegov duh, volja i ozareno lice su nam bili jasan pokazatelj da ovaj dječak izrasta u odgovornog čovjeka.

izvor : radiopetnjica.me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *