Kotorski Muzej mačaka

Kotor je drugi grad u Evropi koji ima muzej posvećen mačkama – koje su kao nezvanični simbol grada Kotora dobile su svoj kutak u starom gradu.

U Kotoru gradu u kome su i mačke tradicija, živi suvenir na njegovima pjacetama i kaletama, u portunima i pod voltovima, italijan Pierro Pazzi stručnjak za mletačko zlatarstvo i primijenjenu umjetnost, kolekcionar iz Venecije, dosjetio se i u prizemlju nekadašnjeg samostana Gospe od anđela na kotorskoj Pjaci od kina otvorio Muzej od mačaka.

Riječ je o oko hiljadu ipo različitih razglednica, prethodnica kartolina, medalja, raznih revija i časopisa, stripova, knjiga iz XVII vijeka, koje tretiraju mačku kao temu.  Ideja da se osnuje muzej koji ce biti posvećen mački, rodila se nakon donacije grofice Franćeske di Montreale Mantica koja se sastojala od znatne kolekcije slika koje su sakupljene tokom velikog vremenskog perioda.

Ovaj materijal, objedinjen u zbirkama Internacionalnog centra za usvajanje mačaka “Badoer” u Veneciji postao je naročito brojan i interesantan, a u poslednjih 10 godina je dodatno obogaćen donacijama vrijednih radova.

Važnost prikupljenog materijala, kao i znantan broj radova je razvio ideju da se osnuje muzej, gdje će ovo biti dostupno ne samo posjetiocima, kojih sigurno neće nedostajati, već i za javnost koja želi da prati njegov rad putem interneta.

Muzej se ne zaustavlja samo na mački, već je predložio da se kroz univerzalan interes za ovu životinju podigne svijest ljudi do većeg poštovanja prirode, životinja i prostora koje je sve više ugroženo od strane čovjeka. Ko voli mačke, kako ne može da voli druge životinje i prirodu Moguće je upućivati ljude na ljubav prema životinjama kroz veću spoznaju i svijest, koje je prvi korak do poštovanja.

U prvoj vitrini su najstariji primjerci razglednica iz Njemačke i Rusije, od 1872. do 1878. godine. Na slikama je mačka prikazana na razne načine u obliku žene, djeteta, muškarca, mačka slikana sa poznatim ličnostima, posebno glumicama, mačke na poštanskim markama.

Izložena je prva marka iz 1927. godine na kojoj je prikazana mačka.

Muzej je uključio opcije za upoznavanje svog rada svim simpatizerima preko web stranica. Aktivirana je usluga da se pošalje jedan mail dnevno u kome je moguće da svi bliže osjete i da prime svaki dan po jednu različitu fotografiju nekog od radova iz  kolekcije.

Muzej se nalazi na adresi :

Trg Gospa od Anđela
Stari Grad 371
Kotor 85330 Montenegro

A možete pogledati i preko web : http://catsmuseum.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *