Kana Tomašević : Cetinje i Budva neraskidiva veza

Kana Tomašević – rođenjem i srcem Crnogorka, stilom Italijanka. Jedinstvena, smjela i van okvira.

Ona je modna blogerka i Načelnica direkcije u Ministarstvu finansija. Njen Instagram profil prepun je boja i zrači jedinstvenošću. Kana eksperimentiše sa krojevima, materijalima i iz svakog trenda izvuče ponešto zanimljivo – i sve to savršeno uklopi!

iz Cetinja, istorijske i sadašnja prijestonice Crne Gore. Cetinje – srce i ponos Crne Gore, zbog svoje autentične arhitekture i velikog broja istorijskih građevina, relikvija, manastira, crkvi i muzeja dobilo je i naziv grad-muzej. Moj grad je posljednjih više od pet vjekova kulturno i obrazovno sjedište Crne Gore, pa tako baštini ogromno književno, muzejsko i arhivsko blago. Cetinje je duša Crne Gore, i u tom smislu Crne Gore nema bez Cetinja. Ako hoćete da saznate nešto o Crnoj Gori na pravi način onda je to Cetinje, gdje se nalazi oko 70 posto pokretnog blaga naše prelijepe države.

Kada neko opisuje moj grad neće pogrijesiti ukoliko se koristi riječima jednog neznanca, koji je prolazeći kroz Cetinje rekao: „U podnožju Lovcena, dovoljno daleko i sakriveno od neprijateljskih pogleda i dovoljno blizu i otvoreno za sve prijateljske ruke nalazi se Cetinje – grad muzej, vjekovna prijestonica Crne Gore i ishodište njene duhovnosti i drzavnosti.“ Tesko je u svijetu naći grad koji je toliko sudbinski povezan sa svojim narodom tokom čitave njegove istorije, kao sto je slučaj sa mojim Cetinjem. Zato me posebno ponosnom čini to što sam rođena i odrasla na čuvenom cetinjskom korzu.
Mišljenja sam da svaki turista koji posjeti Crnu Goru mora obići Cetinje i doživjeti ga na pravi način, a da ga je najljepše posjetiti s proljeća i ljeti, u vrijeme cvjetanja poznatih cetinjskih lipa. Doduše, isto tako sam mišljenja da je jedan dan na Cetinju malo za upoznavanje sa svom istorijom koju ovaj grad čuva.Kao što znate, na Cetinju se nalazi Narodni muzej, složena ustanova koju čine 4 posebne muzejske jedinice: Istorijski muzej (u čijem sastavu su Muzej kralja Nikole, Muzej Petra II Petrovića Njegoša, Njegoševa rodna kuća, Njegošev mauzolej na Lovćenu, dvorska crkva na Ćipuru, mauzolej Vladike Danila na Orlovom kršu i Reljef Crne Gore), Umjetnički muzej sa Galerijom savremene umjetnosti Dado Ðurić, Etnografski muzej i novoosnovani Arheološki muzej sa Lapidarijumom. Tu je i Plavi dvorac, u kome se danas nalazi rezidencija Predsjednika Crne Gore, a o burnoj i bogatoj istoriji Cetinja i Crne Gore svjedoče i zgrade bivših poslanstava (ambasada) koje su obnovljene, a na kojima i sada stoje grbovi i simboli moćnih država koje su predstavljali, s tim što služe u druge svrhe. Sve ovo jedan turista mora posjetiti i zaista je neodvojivo.
Ja se posebno volim vratiti dvorcu kralja Nikole (danas Muzej kralja Nikole), koji plijeni svojom ljepotom. Osnovan je u rezidenciji poslednjeg crnogorskog vladara Nikole I Petrovića Njegoša, kao produžetak tradicije sabiranja i brižljivog čuvanja materijalnih dokaza crnogorske prošlosti. Veličina kralja Nikole ogledala se i u njegovoj porodici. Sa suprugom, kraljicom Milenom imao je dvanaestoro djece, a ovaj muzej na najljepši način odražava život jedne kraljevske porodice.  U blizini je i meni draga Biljarda, nekadašnja rezidencija, Petra II Petrovića Njegoša, ali i Vladičina bašta i Orlov krš. Ova pjesta jednostavno opijaju dostostojanstvom sa kojim čuvaju uspomene na crnogorske velikane. Ovdje uvijek osjetim nalet ponosa i sreće što se mogu nazvati Cetinjankom.
Osim Cetinja, moje prve i najveće ljubavi, za odmor u Crnoj Gori bih preporučila Budvu i predivni kompleks “La Perla” u Krašićima.
Domenicu Dolceu je omiljeni miris miris Sicilijanskog mora; meni: Jadranskog! Budva… Grad koji zovem svojim drugim domom i za koji me vežu prelijepe uspomene iz djetinjstva je grad nevjerovatnih plaža, kristalnog mora, mediteranskog života i glamuroznih večernjih izlazaka. Donosi noći koje su vrelije od dana. Azurno plava prelazi u kraljevsku plavu, kraljevska plava u ultramarin, ultramarin u tamno plavu: boje Jadranskog mora duž Budvanske rivijere zahvataju cijeli spektar plave boje, koja donosi nevjerovatan mir, ali nakon mirno provedenog dana, stiže vrela ljetnja noć u Budvi. Stotine kafea, barova i diskoteka isijavaju ritam u kom pleše cijeli grad. Energija dana rasprsne se oko ponoći kada za neke noć tek počinje u klubovima, na podijumima i otvorenim pozornicama. Ono što je meni najviše ostalo u sjećanju su ljetovanja iz djetinjstva sa porodicom. Kada je otac bio sa nama, uvijek nas je vodio na Miločer, gdje smo uživali u kupanju i sunčanju na Kraljičinoj plaži. Takođe, ono čega se sjećam su i šetnje kompleksom “Slovenska plaža”, do Starog grada, u čemu smo mi djeca posebno uživali. Nerijetko smo bili svjedoci da su se u ovom kompleksu okupljali mladi, koji su svoje  budvanske noći provodili okupljeni na balkonima hotela, uz piće i gitaru.
“La Perla“, drugo mjesto koje preporučuje je jedinstveno izgrađen kompleks, smješten u blizini Tivta i Porto Montenegra, a opet u području koje je pod UNESCO zaštitom: Kotorskom zalivu. Nalazi se u Krašićima (tačnije Kaluđerovini), malom mjestu i ima direktan pristup moru, pa se nalazi na samo nekoliko minuta od mnogih okolnih turističkih atrakcija. Kompleks čine hotel, šest vila, restoran i beach club sa bazenom. Predstavlja jedinstvenu lokaciju za miran i opušten odmor u Crnoj Gori.  Centar zabave ljetnjih mjeseci je „La Perla Beach Club“, sa predivnom plažom i velikim, zaista magičnim bazenom, VIP kožom i restoranom, koji nudi „fine dining“ iskustvo, uz ukuse Mediteranske kuhinje, pretežno italijanske i francuske. Uz dnevne žurke sa gostujućim DJ-evima pored bazena možete uživati, jesti, piti i igrati, zabilježiti vaše nezaboravne trenutke i na taj način ih sačuvati zauvijek. Jer ten blijedi, ali uspomene ostaju vječno!
Rođenjem i srcem Crnogorka, stilom Italijanka. Jedinstvena, smjela i van okvira. Uspješno balansiram između dva zaista različita posla: finansija i mode, koju vidim kao igru bez granica u kojoj je jedino pravilo biti originalan.Od svog rođenja i prvih koraka, trudila sam se da budem drugačija, svoja. To nekako i ide uz mene i neobično ime koje nosim, a koje sam dobila po svojoj prababi Ikani. Ikana je bila posebna žena, vlasnica prve cetinjske kafane, žena koja je u to vrijeme bila inovator i svjedok da žena može uspjeti u poslu koji je u startu definisan kao „muški“. Kao ona nekad, tako se ja danas trudim da budem samostalna i uspješna žena, koja zna što hoće i vrijedno radi na svom cilju.
Fotografije : Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *