HAPPY PEOPLE izložba Romana Đuranovića u Portonovom

Nova izložba HAPPY PEOPLE proslavljenog crnogorskog slikara Romana Đuranovića biće otvorena u galeriji Pizana u Portonovom u petak 12. avgusta 2022.godine.

Nova izložba HAPPY PEOPLE proslavljenog crnogorskog slikara Romana Đuranovića biće otvorena u galeriji Pizana u Portonovom u petak 12. avgusta 2022.godine.

Poznati umjetnik više puta je izlagao samostalno, kao i u okviru grupnih izložbi, a nakon Podgorice, Cetinja, Ljubljane, Skoplja, Budve, Beograda, Novog Sada, Drezdena, Berlina, Barselone, Njujorka, Vankuvera Dizeldorfa, Ankare i njegova djela ovog avgusta stižu i u Herceg Novi.

Roman Đuranović studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a diplomirao je grafički dizajn na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. U ranoj fazi stvaralaštva, na njegovim djelima dominiraju urbani prostori karakteristični za savremene ljude, koji su na slikama predstavljeni kao karikature u neobičnim situacijama koje odišu teatralnošću. Kasnije, tokom razvoja njegovog umjetničkog pravca, akteri ostaju isti, ali se prostori mijenjaju i postaju sve specifičniji i prepoznatljiviji.

Zaštitni znak Đuranovićevih djela je lik koji je kombinacija psa i ajkule. U nekim djelima on je samo figura, negdje ravnodušni posmatrač, a ponekad i aktivni učesnik. Roman Đuranović je umjetnik prepoznatljivog izraza, gotovo samoniklog kada je riječ o našoj likovnoj sceni, ali i izraza čija je energija vremenom otvarala prostor za mnoge, nezanemarljive uticaje, ne samo u motivskoj, već i u formalnoj ravni. Za njega je karakterističan i način na koji predstavlja obične ljude koji traže divljenje, što najčešće ispoljava kroz tinejdžerske gestove i drečave kombinacije u koje oblači svoje junake.

‘’Petnaest dana ćemo u Portonovom zajedno odavati omaž trenutku. Ova izložba, kao i sve prethodne, nas poziva da budemo glavni likovi, iako možemo birati da budemo samo posmatrači. Kako god, kroz naše postojanje daćemo dodatni pečat svakodnevnici.“, ističe Đuranović.

Ljiljana Milošević, vlasnica galerije Pizana, učestvovala je na Europ Art sajmu umjetnosti u Ženevi, i godinama predstavlja crnogorske umjetnike pa su tako njihova djela predstavljena na Majami Art Bazelu. Milošević ističe da je uvijek veliko zadovoljstvo kada u Pizani izlažu istaknuti domaći i regionalni umjetnici.

„Tokom više od trideset godina postojanja, u galeriji su izlagali brojni renomirani umjetnici sa naših prostora, različitih senzibiliteta i poetika, u okviru samostalnih i grupnih izložbi. Zahvaljujući tome, Pizana je postala prostor za međusobne kontakte umjetnika, ali i posrednik u komunikaciji sa kreativnim potencijalom i mjesto koje je u potpunosti naklonjeno publici. Galerija Pizana poznata je i po izložbama “15 minuta slave” Endi Vorhola (u saradnji sa Visconti Fine Art galerijom iz Ljubljane) te “Božanstveni svetovi” Salvador Dalija, izložbom koja je rađena u saradnji sa Analytica Consalting-om.

Roman Đuranović izlagao je u našoj galeriji i ranije i njegova djela nalaze se u stalnoj postavci u Podgorici, ali i Herceg Novom, a sada je došlo vrijeme da se sa njim još bolje upozna i publika na primorju“, rekla je Miloševićeva.

U Portonovom, galerija Pizana radi na organizovanju kreativnih projekata i manifestacija, stavljajući fokus na lokalnu, regionalnu i internacionalnu saradnju umjetničkih grupa, pojedinaca, mreža, kao i svih kreativaca i institucija u kulturi, ali i svih drugih segmenata društva. Jedan od glavnih ciljeva saradnje između galerije i Portonovog je da umjetnost bude dostupna i bliska svima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *