Grčka: Ozbiljne kontrole na plažama

Nakon pritužbi da su privatne kompanije zauzele plaže i zanemarile novi zakon po kojem 50% mora da bude javno, Vlada Grčke je pokrenula dronove kako bi provjerila da li se pravila poštuju.

Nakon pritužbi da su privatne kompanije zauzele plaže i zanemarile novi zakon po kojem 50% mora da bude javno, Vlada Grčke je pokrenula dronove kako bi provjerila da li se pravila poštuju.

Grčko ministarstvo ekonomije i finansija saopštilo je da su prve inspekcije dronovima počele da identifikuju kršenja pravila koja regulišu korišćenje obale i plaža, uključujući pravo javnosti na pristup.

„Nova strategija ministarstva uključuje stroga pravila i intenzivne kontrole kako bi se građanima obezbjedio slobodan pristup plažama, transparentno korišćenje javne imovine, zaštita životne sredine, unaprijeđenje turističkog proizvoda i poštovanje i bezbjednost kupača“, navodi se u saopštenju.

Prvi letovi dronova obavljeni su 24. maja na plažama Pefkohorija i Polihrona na Halkidikiju, u sjevernoj Grčkoj, gdje je bilo mnogo pritužbi, saopštilo je ministarstvo.

Pored letova dronovima, ministarstvo će koristiti satelitske snimke, svjedočenja građana preko besplatne aplikacije MyCoast, gdje mogu da podnose žalbe, i revizije na licu mjesta.

Kazne su od novčanih kazni do zabrane učešća na aukcijama kao i obustave poslovanja. Za ometanje slobodnog pristupa primorju i plažama predviđene su kazne od 2.000 do 60.000 eura, a za ugrožavanje životne sredine izriču se krivične kazne.

Parlament je u martu izglasao novi zakon o korišćenju javne imovine u priobalnim područjima, nakon što su prošle godine Grci izašli na ulice zahtjevajući vraćanje besplatnog javnog pristupa plažama u zemlji, kako je propisano zakonom. Protestni pokret, takozvani „Pokret peškira“, počeo je na ostrvu Rodos i proširio se na sjever zemlje.

Recimo i to da kod dobrog dijela zakupaca plaža postoji “pravilo” da ako iznajmite ležaljku u iznosu od 20€, za taj iznos imate vaučer/bon za konzumaciju u restoranu ili plažnom baru u zavisnosti ko je zakupac.

U Crnoj Gori prema važećem Pravilniku o bližim uslovima u pogledu uređenosti i opremljenosti, vrstama i uslovima korišćenja kupališta na moru, 50% površine javnih kupališta mora biti oslobođeno od plažnog mobilijara, dok je na hotelskim kupalištima dozvoljeno postavljanje plažnog mobilijara na cijeloj površini, izuzev na kupalištima bez plažnog mobilijara gdje nije predviđeno postavljanje istog. Svi oni posjetioci koji borave na javnim kupalištima, a koji ne žele da koriste ležaljke, na raspolaganju je slobodan dio kupališta.

Uskoro će krenuti i sezona kod nas, pa da vidimo da li će se poštovati ova pravila, i da li će ovih 50% plaže biti onaj gornji dio daleko od mora…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *