Grand hotel AVALA Budva

Davne 1934. godine u Budvi svečano je otvoren hotel “AVALA”. Pored same obale ugledni beogradski apotekar Radomir Stojić imao je viziju ekskluzivnog hotela koji će promjeniti ovo primorsko mjesto.

Davne 1934. godine u Budvi svečano je otvoren hotel “AVALA”. Pored same obale ugledni beogradski apotekar Radomir Stojić imao je viziju ekskluzivnog hotela koji će promjeniti ovo primorsko mjesto.

Kada čovjek sa vizijom i novcem dobije priliku on je i iskoristi, tako je i Radomir Stojić sa svojim prijateljima organizovao “Akcionarsko Društvo prijatelja Budve” u Beogradu, Pragu i Parizu. Lokacija uz samo more bilo je vlasništvo jednog od bogatijih mještana pa su mnogi prijatelji odgovarali od ideje gradnje jer je postojala mogućnost da vlasnik neće prodati plac.  Kupljena je zemlja, ali opet nedovoljno pa se nastavlja sa kupovinom okolnih placeva. Kasnije problem predstavlja i obala koja je u vlasništvu Pomorstva tj Kraljevine Jugoslavije, ali dobija se saglasnost za korišćenje obale u trajanju od 99 godina uz naknadu.

Da bi se dobila konačna dozvola za gradnju Stojić je morao da ispuni još neke obaveze kao što su izgradnja vodovoda, javni toalet, pristupni put do hotela, elektrifikacija tj osvjetljenje tog dijela grada.

Pet godina je trajalo prikupljanje dokumentacije i sređivanja proceza sa izgradnju hotela. Radovi na hotelu su započeti 1937.godine. Odma na startu prilikom radova na temeljima pronađeni su ostaci antičke nekropole. Nije bilo vremena za detaljnija istraživanja.

Hotel je svečano otvoren 16. jula 1934. godine. Samim otvaranjem hotela Budva dolazi na mapu za odmor. Svoj prvi život hotel je živio sve do početka drugog svjetskog rata. Hotel je za vrijeme rata bio partizanska bolnica a imao je i kritični momenat kada su njemci htjeli da ga miniraju, ali su braća Rajković iznjeli taj eksploziv i isti bacili u more i tako spasili hotel.

Poslije zemljotresa 1979.godine hotel je značajno bio oštećen i srušen je. Kasnije novi hotel Avala niče početkom osamdesetih godina…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *