Generacija koja mijenja turizam

Tinejdžeri koji se odlično razumiju u tehnologiju, nazvani generacijom Z, postaju najuticajnija potrošačka baza na planeti, a samim tim se i tržište prilagođava novim trendovima i zahtjevima.

Generacija Z, koja se sastoji od osoba rođenih između 1997. i 2012. godine a prema brojnim istraživanjima ima ih preko 2 millijarde u svijetu, postala je jedna od najvećih generacija u svijetu. Počinju sami putovati i definitivno su novi trend u turističkom biznisu. U Americi su procjene da je kupovna moć generacije Z preko 150 milijardi dolara.

Oni su odrasli u doba tehnologije i digitalne revolucije, što ih čini vrlo povezanima s internetom i društvenim mrežama. To takođe znači da su njihove navike putovanja i turizma drugačije od predhodnih generacija.

Jedna od najvažnijih karakteristika generacije Z je želja za autentičnim iskustvima. Oni ne žele samo ležati na plaži i sunčati se, već žele doživjeti lokalnu kulturu, hranu, umjetnost i muziku. Žele iskusiti nešto što nije turistička industrija. Ovo je vjerojatno zbog činjenice da su generacija Z i mlađe generacije izložene širem svijetu i kulturama, često putem interneta, pa su tako upoznati s mnogim drugim zemljama i kulturama.

Druga karakteristika generacije Z je fleksibilnost. Oni su naviknuti na brze promjene i prilagođavanje novim situacijama. Stoga, kada putuju, nisu vezani za standardne turističke ture, već su spremni istražiti i istražiti nove stvari. To znači da su manje vjerojatno da će posjećivati samo najpopularnija turistička odredišta, već će se često odlučiti za manje poznata ili skrivena mjesta koja pružaju neobična iskustva.

Generacija Z takođe je vrlo osviještena o održivosti i ekološkim pitanjima. Oni su svjesni negativnih utjecaja turizma na okolinu i žele putovati na način koji neće štetiti planeti. Stoga su spremni odabrati destinacije i aktivnosti koje su ekološki prihvatljive, poput vožnje biciklom, hikinga, posjeta lokalnim farmama i ribnjacima ili volontiranja na očuvanju prirodnih staništa.

Kada se radi o turističkoj industriji, generacija Z ima tendenciju da više koristi društvene mreže i online platforme za putovanja. Oni se oslanjaju na recenzije drugih putnika, slike i videozapise na društvenim mrežama kako bi se informisali o odredištima i aktivnostima. Takođe su skloniji koristiti aplikacije za putovanja koje im olakšavaju planiranje i organizovanje putovanja.

Uzimajući u obzir ove karakteristike, turistička industrija mora se prilagoditi potrebama generacije Z kako bi privukla ovu mnogobrojnu klijentelu.

Gotovo dvije trećine generacije Z radi i štedi kako bi mogla finansirati putovanja, otkriva novi izvještaj Ad Age Studio 30-a i UNiDAYS-a. Za ovu novu generaciju putnika, geografski označen Instagram post krajnji je statusni simbol – onaj koji skupi nakit ili dizajnerska odjeća jednostavno ne mogu zamijeniti.

Kako izgleda profil jednog prosečnog pripadnika generacije Z?

Destinacije bira gledajući društvene mreže i specijalizovane sajtove za putovanja, smještaj i put rezerviše putem interneta, najčešće telefona, više voli  Airbnb/Booking smeštaj  nego u hotele, putuje jeftinim avio kompanijama, preferira neistražene teritorije i želi jedinstveno iskustvo.

Ova generacija takođe ima snažnu povezanost sa društvenim medijima i tehnologijom, pa je važno da turistička industrija iskoristi ovaj trend. Destinacije i turistički kapaciteti koji nude besplatan Wi-Fi, omogućavaju fotografisanje i dijeljenje na društvenim mrežama ili pružaju interaktivna iskustva putem aplikacija, imaju veće šanse da privuku mlade putnike.

Istraživanje stranice Booking.com iz 2019. objašnjava kako tačno funkcionira generacija Z.  Članovi generacije Z pomno su osmislili svoja putovanja. Neke od stvari koje su otkrili o njima:

  •         69% ima popis mjesta koja bi htjeli posjetiti do kraja života
  •         65% reklo je kako je „putovanje po svijetu“ najbolji način za potrošiti novac
  •         56% želi doživjeti pustolovine na putovanjima
  •         56% preferira smještaj koji je ekološki prihvatljiv
  •         45% vjeruje preporukama influencerai poznatih osoba
  •         40% prilikom biranja sljedeće destinacije kao inspiraciju koristi instagram

Ukratko, generacija Z je nova generacija putnika koja se fokusira na autentična iskustva, personalizaciju, održivost i tehnologiju.

Koliko je Crna Gora spremna za prihvat ove generacije saznaćemo uskoro.

Ž.M.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *