Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film 2022

Najveći festival filma u Crnoj Gori i jedan od najznačajnijih u regionu, 35. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival biće svečano otvoren večeras

Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival biće održan 35. put od 22. do 28. avgusta 2022. godine, pod sloganom „Mi smo djeca filma“.

Publika će imati priliku da uživa u filmskim ostvarenjima u okviru pet selekcija, tri takmičarske – dugometražnog igranog, dokumentarnog i studentskog filma, i dvije vantakmičarske – Kino Evropa i program Mreže festivala Jadranske regije.

Programska koncepcija ovogodišnjeg, jubilarnog izdanja fokusirana je na filmove regiona, u cilju svojevrsnog omaža osnivačima i prvom festivalskom izdanju.

Sa ciljem da festivalski život bude vidljiv i vibrantan, filmovi će biti prikazivani na četiri lokacije na otvorenom: na tvrđavama Kanli Kula i Forte Mare, u dvorištu Kuće nobelovca Iva Andrića i amfiteatru Dvorane Park, ispred palate Burovina. Na ovaj način se nastavlja pozicioniranje festivala kao relevantnog kulturnog događaja za sve građane, ali i snažnog elementa bogatije turističke ponude, posebno imajući u vidu da su specifične lokacije na kojima se održava dio bogatog nasljeđa grada.

Selektorka programa igranog filma i programska direktorka Festivala je producentkinja Jelena Mišeljić, selektor programa dokumentarnog filma reditelj Sead Šabotić, selektorka studentskog filma scenaristkinja Maja Todorović, a ostvarenja u okviru programa Mreže festivala Jadranske regije selektovao je reditelj Ivan Bakrač.

Na Kanli Kuli biće prikazani filmovi selektovani u okviru takmičarskog programa dugometražnog igranog filma. Ovogodišnji fokus programa je na promociji regionalne kinematografije, posebno otvarajući prostor za filmove koji njeguju autentičan umjetnički senzibilitet, hrabar pristup društvenoj stvarnosti, filmskom jeziku i produkciji, sa akcentom na predstavljanju presjeka savremenih poetika i izraza.

Kad je riječ o dugmetražnom filmu, netakmičarska selekcija je Kino Evropa, u okviru koje će na tvrđavi Forte Mare biti prikazani najuspješniji art-house dugometražni igrani filmovi etabliranih autora i autorki, odnosno filmovi prikazane i(li) nagrađeni na prestižnim evropskim filmskim festivalima.

Takmičarska selekcija dokumentarnog filma obuhvata 25 kratkometražnih dokumentaraca iz cijelog svijeta, favorizujući kreativne dokumentarce. Kreativni autorski pristup ima prednost nad temom, ličnostima, događajima, mjestima, pojavama ili idejama tretiranim u filmu. Program će biti održan u dvorištu Kuće Iva Andrića.

Takmičarska selekcija studentskog filma obuhvata kratkometražne studentske filmove (igrane, dokumentarne, ekperimentalne, animirane), autentičnog autorskog pristupa i hrabrih vizija. U selekciji se razmatraju škole iz Jugoistočne Evrope, sa posebnim osvrtom na akademije i fakultete iz regiona. Program će biti održan u amfiteatru Dvorane Park, ispred palate Burovina.

Mreža festivala Jadranske regije (Network of Festivals in the Adriatic Region) je prvi projekat ove vrste oko kojeg su se udružili Sarajevo Film Festival, Zagreb Film Festival, Festival autorskog filma I Filmski festival Herceg Novi, u cilju saradnje u programima i promociji najrelevantnijih regionalnih festivala. Mrežu festivala Jadranske regije podržala je Kreativna Evropa. Filmovi selektovani u okviru ovog programa biće prikazani na tvrđavi Forte Mare.

Pored filmskog programa, 35. izdanje Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festivala posvetiće posebnu pažnju pratećim, posebno edukativnim sadržajima, u cilju animacije nove publike, kao i promocije ukupne važnosti kinematografije. Pokrovitelji 35. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Herceg Novi, a izvršni producent Javna ustanova kulture „Herceg-fest“.

Najveći festival filma u Crnoj Gori i jedan od najznačajnijih u regionu, 35. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival biće svečano otvoren večeras 22. avgusta na Kanli Kuli u 20 časova. Festival će otvoriti glumica Vesna Pećanac, dobitnica nagrade za životno djelo. Takmičarska konkurencija počinje novim filmom Pjera Žalice, Praznik rada, kojem je ovo prvi susret sa publikom nakon svjetske premijere, a potom slijedi ostvarenje Sonje Tarokić, Zbornica.

Na otvaranju će nagrada za životno djelo biti uručena i reditelju Želimiru Žilniku, u ime ekipe filma Praznik rada na Kanli kulu stižu: reditelj Pjer Žalica, glumci Jasna Žalica, Branimir Popović, Muhamed Hadžović, Vedran Đekić, Dženita Imamović Omerović, producenti Rusmir Efendić, Aida Husenović i koproducent Ivan Đurović, a najavljeno je i prisustvo brojnih zvanica iz svijeta filma koji će narednih dana biti gosti Herceg Novog.

Pjer Žalica je jedan od najistaknutijih regionalnih reditelja, koji svojim prepoznatljivim autorskim pristupom provocira duboko emotivnu polemiku o prošlosti i strahovitim nepravdama koje i dan danas usmjeravaju naše svakodnevice. Sonja Tarokić u mikrokosmosu Zbornice odvažno komentariše apsurd i sve kontradikcije koje nastaju granici između naslijeđenih i novih pravila po kojima naše okruženje funkcioniše, ističe selektorka takmičarskog programa dugometražnog igranog filma, Jelena Mišeljić.

PRAZNIK RADA

Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Republika Srpska, Crna Gora, 2022, 113 min.

Reditelj: Pjer Žalica

Uloge: Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Vedran Đekić, Branka Katić, Ermin Bravo, Branimir Popović, Adnan Goro

Nakon deset godina u Njemačkoj, Armin u gluvoj noći dolazi u Bosnu. Prvomajski su praznici, tek je oženjen, želi da iznenadi oca Fudu. Nema ga kući. Komišija kaže: uhapsiše Fudu, ko zna zašto. U mahali nemir. Fudo da je zločinac?! Armin želi da dozna istinu, a komšiluk da proslavi Praznik rada.

ZBORNICA

Hrvatska, 2021, 126 min.

Rediteljka: Sonja Tarokić

Uloge: Marina Redžepović, Stojan Matavulj, Nives Ivanković, Maja Posavec, Sandra Lončarić

Suočena sa restrikcijama školskog sistema i okružena obeshrabrenim učiteljima u osnovnoj školi, nova pedagoškinja Anamarija, puna entuzijazma, ulazi u borbu sa problematičnim profesorom istorije, nesvjesna da upravo tim putem polako postaje sve sličnija kolegama u zbornici.

Jubilarno izdanje festivala koji je manifestacija od nacionalnog značaja donosi od 22. do 28. avgusta više od 80 projekcija, u okviru pet selekcija i pratećih programa – dugometražni igrani filmovi na Kanli kuli, dokumentarni u Kući Iva Andrića, studentski u amfiteatru ispred palate Burovina, a na tvrđavi Forte Mare program Mreže festivala Jadranske regije i vantakmičarska selekcija Kino Evropa, sa izuzetkom da će Kanski pobjednik, „Trougao tuge“ Rubena Ostlunda zatvoriti festival 28. avgusta na Kanli kuli.

Kompletan program ovogodišnjeg izdanja čiji slogan glasi „Mi smo djeca filma“ možete naći na sajtu www.filmfestival.me, kao i na društvenim mrežama Festivala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *