Farma magaraca Martinići

Prva farma magaraca u Crnoj Gori

Danilovgrad, jedan od najmlađih crnogorskih gradova u svojoj niziji krije jednu zanimljivu priču. Priču o jedinstvenoj farmi na ovim prostorima… Farmi magaraca  koja ja za vrlo kratko vrijeme postala jedna od najposjećenijih destinacija u Crnoj Gori. Farma o kojoj se piše od Podgorice do Tokija… Brojne porodice širom svijet posredstvom TV emisija je imalo mogućnost da vidi. Cilj osnivanja ove farme je, u prvom redu, zastita balkanskog magarca od izumiranja i edukacija građana za probleme mučenja životinja. Farma je za nekoliko magaraca azil-kupljene su samo da bi ih spasili mučenja i lošeg tretmana.

Ovo nije klasična farma gdje se životinje tretiraju hemijom i drže vezane: magarci žive slobodno, imaju slobodu kretanja i uvijek dostup hrani I vodi. One ne znaju za samar. Na Farmi svaka životinja ima svoje ime.

Farma se našla i u najpopularnijem svjetskom turističkom vodiču Lonely planet u izdanju od ove godine. Festival Rijekom Zetom, Ostrog i „predivna farma magaraca“, kako su je nazvali u vodiču,  tri su atrakcije koje je Lonely planet preporučio turistima u Danilovgradu.

Farma na Fejsbuku ima nevjerovatan uspjeh. Farma ima više od 10 hiljada pratilaca na FB, njeni postovi imaju doseg čak i iznad 100 hiljada ljudi I imaju ogroman broj obožavatelja. Više od million ulaza bilo je na našoj FB strani farme od osnivanja, što je za crnogorske uslove ogromna cifra, pa je ova strana posjećenija od mnogih koje se naizgled bave atraktivnijim temama. Neke političare i političke partije smo davno prestigli-kažu farmeri.

Farma proizvodi magareće mlijeko. Pola mlijeka se donira za dijagnozu cancer, pola se proda da bi Farma bila samoodrživa. Ono je potvrđeni lijek za plućne i kožne bolesti a značajno poboljšava imunitet. Magareće mlijeko je po sastavu najsličnije majčinom mlijeku i najbolja jezamjena za kravlje mlijeko – njegovim konzumiranjem se ne izaziva nikakva alergijska reakcija.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *