DžFF “Back in the game” od 19. do 25. septembra

Džada Film Fest, međunarodni festival debitantskog igranog filma, pod sloganom “Back in the game” održaće se od 19. do 25. septembra.

Džada Film Fest, međunarodni festival debitantskog igranog filma, pod sloganom “Back in the game” održaće se od 19. do 25. septembra. Trinaest filmova, šest debitantskih filmova u takmičarskoj sekciji i sedam revijalnih samo je dio programa koje vam ove godine donosi sad već kultni filmski festival.
Takmičarski dio festivala organizovan je ispred Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” gdje će tokom šest noći biti prikazani debitantski filmovi, koji se takmiče za nagradu najbolji debitantski film i najbolji debitant režiser. Među takmičarskim filmovima je i film “Elegija Lovora” crnogorskog reditalja Dušana Kasalice, koji je kandidovan za 95. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke Oskar u kategoriji najbolji međunarodni film u 2022. Novčane nagrade je obezbijedila Universal Capital Banka.
Predstavnica Universal Capital Banke Ozana Popović kazala je da ova banka kao društveno odgovorna kompanija podržava projekte koji doprinose afirmaciji kulturnog imidža Crne Gore.
Ozana Popović, PR i marketing menadžerka Universal Capital Banke – „Džada Film Fest je perspektivan festival koji svojim kvalitetom i sadržajem pažnju usmjerava na afirmaciju mladih umjetnika iz svijeta filma i koji je tradicionalno postao kultni filmski festival koji svojim kvalitetom i sadržajem pažnju usmjerava na afirmaciju mladih umjetnika iz svijeta filma.“
Ona je dodala da je za Universal Capital banku, podrška kulturi jedan od fokusa društveno odgovornog poslovanja kojoj su posvećeni, te da se raduju kreiranju novih filmskih priča i doživljaja koji će Crnu Goru učiniti bogatijom u svakom smislu. Podrška DžFF dolazi i od Sekretarijata za kulturu i sport koji su istakli da je Džada Film Fest i ove godine važan segmet Podgoričkog kulturnog ljeta.
Ivan Popović, Sekretarijat za kulturu i sport – „Ponosni smo na izuzetnu saradnju sa organizatorima festivala čiji je grad pokrovitelj od njegovog osnivanja, ali i na podudarnost programskih ciljeva, koja se, između ostalog ogleda i u težnji da što veći broj gradskih površina učinimo prepoznatljivim kulturnim tačkama i time dodatno približimo kulturne sadržaje građanima Podgorice.“
Što se tiče revijanog dijela programa, on će trajati sedam dana, počinje u 21 čas i održavaće se na 7 različitih lokacija na podgoričkim ulicama. Tako će, u ponedjeljak, 19. septembra u ulici Svetozara Markovića biti prikazan film “Leto kad sam naučila da letim” režisera Radivoja Andrića. Ono što je novina u odnosu na prethodne godine jeste lokacija Sastavci.
DžFF Junior je poseban segment festivala koji je posvećen najmlađima i on će se održati u nedjelju 25. septembra. Za mališane su spremljeni razni sadržaji, od džudo škole i škole brazilske jiu jitsu-e, dječijeghora “D-moll”, plesne škole “Dream” i kreativne radionice NVU “Creative energy for kids”. U 20 časova prikazuje se animirani film “Encanto”.

Nina Lončar, organizatorka festivala – “Džada Film Fest se, nakon jedne kratke pauze, vraća u punom sjaju. Ono što je novina jeste nova lokacija Sastavci, na kojoj će se u 21 čas prikazivati film “Patuljci sa naslovnih strana”, režisera Milorada Milinkovića. Milinković je ujedno i ovogodišnji član žirija. “
Osim Milinkovića, članovi žirija su režiser Nikola Vukčević i glumica Nada Vukčevič.
Nikola Vukčević, član žirija – “Ja sam sa ljudima iz Džade dugogodišnji prijatelj. Ove godine su me drugari pozvali da budem član žirija i biće mi drago da sa renomiranim kolegama ocjenjujem filmove. Mislim da ima veoma zanimljivog materijala. Moje je da se poradujem što se festival vratio i da pozovem građane da, kao i do sada, izađu na ulice i uživaju u filmovima pod otvorenim nebom.”
Tema ovogodišnjeg festivala je “Žena na filmu”, pa je u okviru festivala organizovana i panel diskusija DžFF Talk u saradnji sa UNDP o ulozi i važnosti žena u crnogorskoj kinematografiji, gdje će, osim predstavnica UNDP-a učestvovati i renomirane žene iz svijeta crnogorskog filmskog svijeta. Panel se organizuje u sklopu projekta “Komuniciranje rodne ravnopravnosti” koji finansira EU, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom ljudskih i manjinskih prava.
Pored filmskog dijela, DžFF ove godine donosi i mnoštvo drugih sadržaja poput DžFF Master of cinema, Master class koji će da vodi režiser Milorad Milinković. Tu su još DžFF Go Green, gdje će se, u saradnji sa Zelenilom d.o.o. Podgorica zasaditi sadnice na prethodno utvrđenoj lokaciji; DžFF Beats koji, uz podršku Nikšićkog piva, donosi koncert podgoričkog benda “Neon” koji će nastupiti u subotu 24. septembra na trgu Nezavisnosti, kao i nastupe DJ-eva.
Kao i svih prethodnih godina, tako je i ove ulaz na sve projekcije besplatan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *