Donji Zagarač – Dani divljeg šipka

U petak, 22. i subotu, 23. novembra 2019. godine, u mjestu Donji Zagarač, održaće se manifestacija „Dani divljeg šipka“

U petak, 22. i subotu, 23. novembra 2019. godine, u mjestu Donji Zagarač, održaće se manifestacija „Dani divljeg šipka“, koja za cilj ima popularizaciju i afirmaciju divljeg šipka i Zagarača kao mjesta sa punim potencijalom za razvoj poljoprivrede i agro turizma. Manifestacija se organizuje od strane mjesne zajednice Zagarač, a institucionalnu podršku u realizaciji manifestacije pružaju Ministarstvo poljoprivrede, Opština Danilovgrad i Turistička organizacija Danilovgrad.

Za prvi dan manifestacije zamišljena je prezentacija koncepta manifestacije i organizacija edukativne radionice koja bi okupila poljoprivredne proizvođače, koji bi imali priliku da se steknu znanja iz sljedećih oblasti: gajenje šipka – agrotehnika, tehnologija proizvodnje soka od šipka, zahtjevi higijene za objekte i prostorije u kojima se proizvode male količine hrane i odobravanje objekata za preradu, procedura puštanja jakih alkoholnih pića u promet i njega vina. Kako je navedeno, radionica će se održati u petak, 22. novembra 2019. godine, u prostorijama mjesne zajednice Zagarač, sa početkom u 17.00 h, a vodiće je stručna lica iz Odjeljenje za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

U okviru drugog dana manifestacije planirana je organizacija sajma na kome će biti izloženi brojni domaći proizvodi, od kojih će dominantno biti prisutni proizvodi od divljeg šipka.Takođe, u okviru sajma biće organizovano i kuvanje tradicionalnog crnogorskog jela raštana, koje će biti posluženo posjetiocima manifestacije. Pored sajma, planirana je izložba oldtajmera, kao i organizacija revijalne biciklističke trke, koja bi učesnike upoznala sa ljepotama predjela Zagarača i Bandića. Važno je napomenuti da će cjelokupni događaj biti propraćen bogatim kulturno – umjetničkim programom.

Napominjemo da je sajam koji će se organizovati u okviru manifestacije „Dani divljeg šipka“ otvorenog karaktera, te pozivamo sve zainteresovane da se u subotu, 23. novembra 2019. Godine, u 10.00 h pridruže i daju svoj lični pečat Manifestaciji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *