Cycling turizam šansa za Crnu Goru

Crna Gora ima veliki potencijal za razvoj Bicycle Tourism-a, kao zemlja koja nudi prelepe pejzaže, bogatu istoriju i kulturu, i ukusnu hranu i piće

Cycling turizam, takođe poznat kao biciklistički turizam, predstavlja održivu vrstu turizma koja uključuje putovanje biciklom u rekreativne, zabavne ili sportske svrhe. Ova vrsta turizma kombinuje fizičku aktivnost vožnje bicikla sa istraživanjem novih destinacija, omogućavajući biciklistima da dožive prirodnu i kulturnu ljepotu jedne regije.

Cycling turizam može biti uživanje za osobe svih uzrasta i nivoa spretnosti, od porodica sa djecom do profesionalnih biciklista. On nudi jedinstveni način da se vide znamenitosti i ljepote jedne destinacije, promovišući zdrav život i zaštitu životne sredine.

Mnoge destinacije širom svijeta su prihvatile cycling turizam i nude razne biciklističke ture i rute, uključujući panoramske staze, planinske staze i gradske biciklističke trake. Neki popularni ciljevi za cycling turizam uključuju Nizozemsku, Dansku, Njemačku, Francusku i Italiju.

Većina ljudi u Crnoj Gori se vjerovatno začudilo na pomen cycling turizma, ali prem podacima Evropske biciklističke federacije, turizam biciklom je u stalnom porastu u Evropi i donosi značajan prihod. Na primjer, 2019. godine, turistička potrošnja na turizam biciklom u Njemačkoj iznosila je oko 9,2 milijarde eura, dok je u Holandiji iznosila oko 2,8 milijardi eura. Takođe, turizam biciklom u Velikoj Britaniji generisao je oko 3,9 milijardi funti u 2018. godini. Međutim, ovo su podaci iz perioda prije korona pandemije pa je moguće da je sada u padu…

 Gora ima izvanredan potencijal za razvoj cycling turizma, s obzirom na njene prirodne ljepote i bogatu kulturnu baštinu, nudi mnogo mogućnosti za biciklistička putovanja, od mirnih obalnih ruta do zahtjevnih planinskih staza. Uz adekvatno planiranje i pripremu, cycling turizam može postati ključni element razvoja turističke industrije u Crnoj Gori.

Jedna od najatraktivnijih staza za bicikliste u Crnoj Gori je staza koja vodi kroz Durmitor Nacionalni Park, koji je jedan od najlepših prirodnih parkova u Evropi. Staza prolazi kroz prelijepe doline, kanjone i planinske vrhove, pružajući nezaboravne pejzaže i avanturu za bicikliste.

Pored Durmitora, Crna Gora ima mnoge druge predivne staze koje vode kroz prirodu, ali i kroz istorijske gradove i sela. Ove staze pružaju putnicima priliku da istraže bogatu kulturnu baštinu Crne Gore, posjete manastire, crkve i utvrđenja, kao i da uživaju u ukusnoj hrani i piću.

Da bi se razvio Bicycle Tourism u Crnoj Gori, neophodno je unaprediti infrastrukturu i ponudu usluga za bicikliste. To uključuje izgradnju i obiljeležavanje novih staza, kao i popravku postojećih staza, što bi biciklistima omogućilo bezbjedno i ugodno putovanje. Takođe, potrebno je da postoji adekvatna ponuda smještaja i hrane za bicikliste, kao i usluge rentiranja bicikala i opreme.

U zaključku, znamo da Crna Gora ima veliki potencijal za razvoj Bicycle Tourism-a, kao zemlja koja nudi prelepe pejzaže, bogatu istoriju i kulturu, i ukusnu hranu i piće, pa bi mogla da postane popularna destinacija za bicikliste širom sveta.

 

Ž.M.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *