Bukumirsko jezero

Još jedna legenda, još jedno divno mjesto koje nije dovoljno poznato što je u neku ruku i dobro, jer je ostala netaknuta priroda…

Bukumirsko jezero nalazi se na nekih 50ak kilometara od centra Podgorice na nadmorskoj visini od 1448metara, putem koji vodi kroz Kuče ka podnožju Komova. Do njega se može doći i još iz pravca Veruše pored katuna Mokra, ali je put dosta loš pa je ipak naša preporuka put preko Kuča.

Kako je jezero nastalo ne zna se tačno, ali kako je naš narod sklon legendama, tako i za ovo jezero postoji legenda o tome kako je jedan putnik namjernik lutajući Kučkim krajem bio strašno žedan, a vode niđe. Kako su ga žeđ i umor savladali, leže da odmori na jednoj brdašcu, a ujutro kad se probudi nedaleko od njega bilo je jezero.

Za ovo jezero postoji jedna priča još od davnina da u svojim dubinama krije razna mitska bića, nemilosrdna, surova i strašna, koja su noću izlazila iz dubina i terorisala okolna sela.

Ime Bukumirsko jezero vezano je za legendu o bićima iz jezera i Bukumirima nomadskom narodu koji je nekada davno bitisao u ovim planinama. Ti Bukumiri prema kazivanju saznaše od samih mitskih bića iz jezera način kako da ih se zauvjek otarase iz jezera i tako prekinu zlo koje se dešavalo.

Posjekli su svu šumu oko jezera, a onda drva zapalili pod jednu stijenu koja se nadvila nad jezerom. Kad se stijena bijaše usijala od toplote, lukavi Bukumiri je gurnuše u jezero koje istog trena proključa. Iz proključalog jezera tada iskoči čovjek na bijelom konju, baci kletvu na Bukumire zbog učinjenoga i prokle ih da sami sebe istrijebe tj. da se međusobno poubijaju.

Tako i bi, Bukumiri se međusobno poubijaše, a kao dokaz tome kažu da širom Kučkog kraja postoje kamena obilježja koja označavaju mjesto Bukumirske pogibije.

 

Osim legendi, jezero je idealno mjesto da pobjegnete iz gradske vreve, da sa prijateljima provedete divan dan u prirodi, uz hranu i piće, ali uvjek počistite za sobom i smeće odnesite u kontejnere koji su pored puta.

Kao što smo rekli, postoji put do samog jezera pa možete kolima do njega, ali ljepše su pješačke ture. Najbolja je tura iz Podgorice, gdje kolima dolazite do katuna Guzevalja koji je na nekih 35-40km od grada. Potom imate uspon na Treskavac ( 2025mnv ) i spust do samog jezera koji je dužine nekih 8km. Staza je lijepo markirana.

Uživajte u ljepotama Crne Gore i čuvajte prirodu…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *