Bratimljenje Nacionalnih parkova Durmitor i Schwarzwald

Direktor Nacionalnih parkova Crne Gore Elvir Klica i direktor NP Švarcvald dr Volfgang Šlund potpisali su u Štutgartu Povelju o bratimljenju, koja spaja NP Durmitor sa NP Švarcvald.

Povelja o bratimljenju i saradnji, kako navode iz NPCG, znači uzajamnu podršku konkretizaciji i ostvarivanju svih ciljeva, kao i poboljšanju kvaliteta rada.

“Saradnja sa NP Švarcvald će podrazumijevati razmjenu iskustava u zaštiti prirodnih dobara, uzajamnu promociju kao posebnu privilegiju ovakvih partnerstava i razmjenu zaposlenih koji će steći nova znanja, imajući u vidu da se NP „Švarcvald“ intezivno bavi edukacijom mladih, što je misija i NPCG koji će već početkom februara pokrenuti novi program za učenike crnogorskih škola. Naši najmlađi učiće o biljnim i životinjskim vrstama, otkrivanju i praćenju tragova životinja, kako bi naučili da čuvaju prirodu i društvo, a i da razvijaju maštu i kreativnost. U planu je i razmjena mladih rendžera, kako bi unaprijedili znanje i upoznali nove prirodne potencijale Evrope”, kazao je Klica.

Poveljom o saradnji planiraju se i zajedničke aktivnosti, koje se odnose i na unaprijeđenje ekonomskih efekata koji su takođe bitni za rad i napredak nacionalnih parkova.

“NPCG imaju dosta toga da ponude svom partneru, jer naši standardi rastu iz godine u godinu, te da će ovo partnerstvo pomoći da preduzeće napreduje u svim segmentima. Nastavićemo da ulažemo napore na očuvanju i promovisanju prirodnih ljepota naše države, ali i razvijamo nova partnerstva i prijateljstva sa zaštićenim područjima Evrope i svijeta“, dodao je Klica.

Švarcvald je najmlađi Nacionalni park u Njemačkoj i njegova karakteristika su divlje četinarske šume, duboka lednička jezera, a šumski rezervati u njemu su stari i preko 100 godina.

“Ovaj događaj za nas predstavlja posebno zadovoljstvo, jer sada imamo bratski park u Crnoj Gori, koja je predivna zemlja. Imate predivnu prirodu, predivne šume i mnoštvo zaštićenih vrsta i srećni smo što čuvate vaša prirodna bogatstva. Srećni smo što sada možemo raditi zajedno i učiti od vas, kao i vi od nas. Time ćemo pomoći zaštiti prirode u Evropi što nas posebno raduje”, kazao je dr Šlund, direktor NP Švarcvald.

“U razgovoru dva državna sekretara, pružena je podrška potpisivanju ove Povelje, konstatovano je da postoje značajne mogućnosti za vrlo konkretne oblike saradnje i razmjenu iskustava, a sve u ciju stvaranja uslova za održiv razvoj turizma, imajući u vidu da su oblici turizma povezani sa prirodom, jedan od najbrže rastućih oblika turizma”, kazao je državni sekretar Damir Davidović povodom potpisivanja Povelje.

info : npcg.me

Švarcvald (njem. Schwarzwald, Crna šuma) je šumovita planinska oblast u jugozapadnoj Njemačkoj, u saveznoj državi Baden-Virtemberg. Sa zapada i juga okružena je dolinom rijeke Rajne. Najviši vrh je Feldberg (1.493 metara). Ime „Crna šuma“ potiče od tamne boje četinarskih šuma koje rastu u ovoj oblasti. U oblasti Švarcvalda nalazi se i početak rijeke Dunav, koja potiče od ušća izvornih reka Brigah i Breg. Švarcvald je najviši i najsunčaniji planinski vijenac u jugozapadnoj Njemačkoj. Dugačak je 170km, a širok 60km. Prostire se na površini od 7500 km².

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *