BIHORSKE LEGENDE: U KRUŠČICI RASTE MOLIKA – “DRVO UBICA”

Danas vam predstavljamo još jednu zanimljivu legendu iz Bihora.

Sva sela u Bihoru imaju makar po jednu legendu vezanu za kraj ili ljude koji žive u njima. Legende se prepričavaju, prenose sa koljena na koljeno, a jedna od njih je i priča iz Kruščice. Ali krenimo redom.

Kruščica je selo udaljeno nekih 30 kilometara od centra Petnjice. Nalazi se između planina Kruščica i Klisura i u njemu postoje dva zaseoka. U jednom nema stanovinka , a u drugom samo 10. Prije samo dvije decenije u Kruščici je živjelo više desetina ljudi. Većina njih se odselilo na jug Crne Gore, a neki su u inostranstvu.

Kruščica je ime dobila po stablu kruške koje su mještani više puta sjekli ali nijesu mogli da ga unište. Legenda kaže da su svi pokušaji seljana da stablo uklone ostalo bez efekta, a da je ono svakog jutra bilo sve veće. Međutim, nije to jedino drvo koje ima svoju priču. Na samom vrhu sela nalazi stablo “molike”. To je jedna vrsta četinara koje raste na nadmorskoj visini od 600 do 2000 metara i vijek joj je od 200 do 300 godina. Ljudi iz ovog sela kažu da je ta “molika” oduvijek bila takva – ni manja ni veća. Ni vjetar, ni kiša, a ni čovjek joj ništa nijesu mogli. Ko god je pokušao da je posječe i uništi je nastradaoje. Svako ko je htio da je zapali je povrijeđen, a neki su, kaže legenda, čak i poginuli. Priča se, takođe, da je tu već šest vjekova. Niko ne zna kako se tu stvorila, niti kada je tačno nastala, ali priče kažu, a i seljani sada misle da je to “drvo ubica”.

tekst : radiopetnjica.me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *