20 stvari koje možete raditi kod kuće dok traju preventivne mjere

Sa djecom ste kući u narednom periodu dok traju preventivne mjere protiv Corona virusa – evo 20 savjeta kako da vam lakše vrijeme prolazi…

S obzirom na preventivne mjere Vlade Crne Gore u vezi korona virusa, od 16.03. 2020.godine vrtići, osnovne i srednje škole neće raditi, što znači da će djeca morati ostati kod kuće sa jednim od roditelja, pa da vam olakšamo šta da radite dok ste zajedno.

Apelujemo da ne izlazite napolje u šetnje, na igrališta, jer svako neodgovorno ponašanje može dovesti do problema. Budimo pametni i odgovorni i prema sebi i prema drugima.

1. Čitajte knjige djeci, naši predlozi za stariju djecu su “Robinzon Kruso”, “Guliverova putovanja”, “Doživljaji Toma Sojera”, “Doživljaji Haklberija Fina”, za manju djecu naravno stare dobre bajke i basne…

2. Crtajte zajedno sa djecom. Bojice, flomasteri, masne bojice, tempere i papir … Zadajte im recimo neku temu, i neka se djeca zanimaju a i vi sa njima.

3. Društvene igre – karte ( tablići, igra magarca ), ne ljuti se čovječe, domine, šah neke su od igara sa kojima će te se dobro zabaviti sa djecom. Razvijate takmičarski duh i naravno smijeh koji je lik za sve probleme.

4. Pantomima – podijelite se u ekipe, i naravno pobjednik recimo dobija čašu limunade.

5. Filmovi – gledajte neke od filmskih klasika sami ili sa djecom. A za djecu tu su i predstave Gradskog pozorišta u Podgorici onlajn

6. Možda je pravo vrijeme da se srede dječije sobe, ormari… Presložite zajedno robu, odvojite nepotrebnu garderobu, igračke… Možda i neki razmještaj da napravite po stanu.

7. Naučite djecu da  pišu dnevnik, čisto da ostane neko sjećanje na ovaj period

8. S obzirom da vjerovatno imate zalihe brašna, možda da zajedno sa djecom pravite keks, kolače, krofnice…

9. Pokušajte da naslikate nešto, u vašem gadu vjerovatno postoji specijalizovana radnja za prodaju slikarskog materijala, kupite platno , boje i stvarajte.

10. U doba digitalne fotografije, pronađite stare porodične fotografije i pokažite djeci uspomene i porodicu

11. Slušajte dobru muziku, isto pokušajte i djecu da naučite.

12. Snimite kratki film mobilnim telefonom. Podijelite uloge u porodici i uživajte.

13. Učite neki strani jezik onlajn

14. Igrajte igrice na telefonu, kompjuteru…

15. Kad sredite plakare i dječije sobe pogledajte šta vam ne treba od svih stvari, stavite na neki sajt/stranicu ili da prodajete ili da poklanjate.

16. Sjećate li se igre GRAD, DRŽAVA,PLANINA, RIJEKA, IME ? Naučite djecu. Igrajte zajedno!

17. KALADONT – Stara dobra igra svima znana…

18. Skinite karaoke program i uživajte u pjevanju i muzici.

19. Možda je pravo vrijeme da očistite memoriju telefona ili lap topa od nepotrebnih fotografija, dokumenata…

20. Pratite našu facebook i instagram stranicu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *