DŽADA FILM FEST “SPARK IN THE DARK”

Na konferenciji za novinare održanoj u Podgorici predstavljen je program devetog izdanja međunarodnog festivala debitantskog igranog filma DŽADA FILM FEST.

Festival će se održati u periodu od 09. do 15. septembra u Podgorici, u sklopu kog će biti prikazano 11 filmova, sedam u takmičarskoj  selekciji i četiri u revijalnom programu. Festival otvara film iz takmičarske selekcije “Pontonovo srce” Senada Šahmanovića, što je ujedno i podgorička premijera filma.  Svečano otvaranje u ulici Svetozara Markovića započet će u 20:00 h, a nakon projekcije filma nas čeka koncert benda Milky wave.

U takmičarskoj selekciji publici će se predstaviti i sljedeći filmovi: “Supermarket” Nemanje Bećanovića, “Za našu djecu” Gojka Berkuljana, “Živi i zdravi “ Ivana Marinovića, “Okarina” Alabana Zogjanija , “Majka Mara” Mirjane Karanović i “Indigo kristal” Luke Mihailovića.

U revijalnom programu prikazaće se dva velika francuska ostvarenja “Anatomija pada” i “Neželjeni”, “Živko Nikolić – Nedosanjani san”, a za najmlađe u sklopu Džada Junior programa hrvatski film “Dnevnik Pauline P.”

“Prepoznavanje filma kao umjetnosti nad umjetnostima, filma koji sublimira sve umjetnosti, polako pokreće crnogorsku kinematografiju tako da nam IX izdanje donosi veliki broj filmova crnogorske produkcije i koprodukcije. Ova činjenica govori u prilog  tome da se kontinuiranom podrškom mladih autora crnogorska kinematografija razvija u dobrom pravcu.

Nagradu o laureatima  donijeće međunarodni žiri koji čine njemački prodicent Kristof Toke, Nataša Pavlović, montažerka i producentkinja i Melina Pota Koljević, scenaristkinja iz Srbije.  Dodjeljuju se dvije novčane nagrade.” – izjavila je Nina Lončar, organizator festivala ispred agencije Link Creative Studio.

Novinarima se obratio Ognjen Damjanović, savjetnik za filmsku i pozorišnu djelatnost, ispred Ministarstva kulture i medija:

“Kulturno-umjetnički događaj kakav je Džada Film Fest, već devet godina pruža našem glavnom gradu recentan uvid u filmsko stvaralaštvo.

Kontinuirana posvećenost organizatora koja pruža sveobuhvatan doprinos kulturi Glavnog rada, potvrđuje se i ove godine uz predan rad na unaprjeđenju i razvoju kulturnih potreba najmlađe, ali i najstarije publike, dok nam posebno zadovoljstvo predstavlja i što će na ovogodišnjem izdanju značajnu zastupljenost na programu imati crnogorska kinematografija. 

Iz navedenih razloga, Ministarstvo kulture i medija je opredijelilo da i ove godine, sada već kontinuirano putem javnog konkursa, sufinansira realizaciju predstojećeg festivalskog izdanja, uvjereni u njegov značajan doprinos razvoju filmskog sektora i publike, što je takođe jedan od poslova od javnog interesa u kulturi i kinematografiji.”

“Veliko mi je zadovoljstvo što smo i ove godine podržali Džada Film Fest. Ovaj festival je postao prepoznatljiv kao kulturni događaj u našem gradu, a dijelimo istu viziju, a to je realizovanje kulturnih programa na otvorenim javnim površinama Podgorice.

Raduje me što je ove godine oplemenjen program novim sadržajima, i vjerujem da će građani i posjetioci Podgorice uživati na festivalu kao i proteklih osam godina. Organizatorima bih poželjela da nastave da prave dobre priče pod vedrim nebom Podgorice.” – izjavila je Snežana Tomanović, v.d. sekretarka Sekretarijata za kulturu Glavnog grada.

Ispred pokrovitelja, Francuskog Instituta i Francuske ambasade, obratila se direktorica Lorons Levadel Klos koja je izrazila  zadovoljstvo višegodišnjom saradnjom sa Džada Film Fest-om, istakla je da joj je izuzetna čast što Francuski institut i Ambasada Francuske pružaju podršku devetom izdanju Džada Film Fest-a, festivala koji je nezaobilazan u kulturnom pejzažu Crne Gore. Izrazila je posebno zadovoljstvo što će ove godine biti predstavljena dva francuska filma, uz mnoge crnogorske filmove koji su se našli na repertoaru ove godine, u okviru programa koji predstavlja festival.

Universal Capital Banka kao sponzor nagradnog fonda već tri godine podržava debitantske autore i zajedno sa organizatorima  Dzada Film Fest-a i drugim pokroviteljima, partnerima i prijateljima  doprinijeti afirmaciji kulture i umjetnosti na crnogorskoj sceni.

“Ove godine možemo sa ponosom zapaziti da je značajan broj trakmičara iz Crne Gore, a time je naše zadovoljstvo još veće jer je vidan napredak crnogorske kinematografije, kroz selekciju takmičarskog i revijalnog programa Džada Film Fest-a.

Sigurni smo da će i ove, kao i prethodnih godina, Džada Film Festl biti centar okupljanja i sjedište kulturnih dešavanja koje će približiti ljepotu filma našim sugrađanima.”– izjavila je Ozana Popović predstavnica Universal Capital Banke.

U okviru DžFF-a, održaće se dvije panel diskusije, prva na temu Creating links with European film producers i druga, koju organizuje naš dugogodišnji partner UNDP sa temom Urban AdaptAction

Kao i do sada, sve projekcije i prateći programi su besplatni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *