ORGANSKA BAŠTA RASTOVAC
Kiwano je divlja afrička biljka vjekovima poznata u njihovoj traicionalnoj medicini. Kivano ili afrička bodljikava dinja, kako ga tamo nazivaju, je tek 1930. godine napustila Afriku i rodni Zimbabve. ‘Preselila’ se prvo na Novi Zeland, pa u Australiju. Danas se najviše uzgaja u Čileu i Kaliforniji, a u manjim količinama u Evropi. Kiwano prirodno raste u afričkim džunglama i penje se uz visoko drveće. U našim uslovima gajimo ga kao jednogodišnju biljku. Sezona uzgoja je kada dosta otopli od maja do novembra. Svijetlo-zelene je boje, zbog čega najviše liči na kivi, a ukus je kombinacija banane, dinje, krastavca i limete. Ovo izuzetno zdravo i hranljivo voće dostupno je tokom cijele godine i jede se sirovo. Obiluje vitaminom C i mineralima kalijumom i gvožđem, a sadrži i fosfor, magnezijum, bakar, cink, natrijum i kalcijum. Idealan je za dijetu, jer ima malo ugljenih hidrata, a masti nema uopšte. Izuzetno je djelotvoran protiv prehlade.“Sjemenke obiluju masnim kiselinama, među kojima su najznačajnije linolna i oleinska. Linolna je naročito važna, kao jedna od omega-6 masnih kisjelina. Oleinska pomaže u borbi sa visokim krvnim pritiskom. Žućkasto-zeleni pigment u sjemenkama i pulpi kiwana sadrži karotenoid, tj. beta karoten poznatiji kao vitamin A. Beta karoten pomaže jačanju imunološkog sistema i održava zdravlje očiju i kože. Antioksidansi a-tokoferol i y-tokoferol su organski oblici vitamina E, a on je neophodan za dobro zdravlje, prije svega za srce, mišiće, nerve, crvena krvna zrnca, hormone i kožu. Vitamin E neutrališe štetne slobodne radikale, uzročnike kancera, kardiovaskularnih i drugih hroničnih bolesti. Dokazano je da ovaj vitamin smanjuje rizik od pojave Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.